Orașul din România care pare desprins din revistele internaționale de turism. N-ai mai văzut asemenea frumusețe nici în Dubai

de: Alexandru Puiu
19 05. 2023

România este una dintre cele mai frumoase țări din lume, înzestrate de natură cu peisaje răpitoare, care-ți taie răsuflarea, fie că ești adeptul muntelui, mării sau preferi tradiționalul și autohtonul. N-ai cum să nu fii cucerit de tradițiile și spectaculosul peisajelor noastre, măcar dintr-o anumită regiune.

Ei bine, un loc mai puțin cunoscut face deliciul turiștilor din întreaga lume, dar puți români știu despre el. Este vorba despre municipiul Brad, dezvoltat în mijlocul marilor zăcăminte de aur din Munții Metaliferi.

Aici, afacerile în turism sunt destul de profitabile, iar mulți localnici activează în acest domeniu, tocmai pentru că orașul oferă o serie de oportunități unice vizitatorilor, din acest punct de vedere.

Spectacol turistic în România, într-un orășel de care mulți nici n-au auzit

„Cel mai cunoscut loc din municipiu este Muzeul aurului din Brad, dovada vie a uriașei bogăţii în resurse din Munții Metaliferi, ținutul unde primele mine de aur au fost deschise în epoca romanilor.

Muzeul Aurului din Brad cuprinde o colecție bogată de minerale și exponate dedicate mineritului, strânsă de-a lungul a peste un secol.

Aici pot fi admirate aproape 1.000 de piese de aur nativ, în forme şi combinaţii rare, care le-au adus denumiri ca „pana lui Eminescu”, „balerina”, „harta României”, „feriga”, „căţeluşul” şi „răţuşca”, „şopârlele din aur””, notează Adevărul.ro.

Din nefericire, la nivel național, țara noastră nu reușește să atragă turiști pe măsura frumuseții sale. Conform cifrelor oficiale, un an excepțional pentru turismul autohton a fost 2019, când am reușit să fim vizitați de 13 milioane de turiști. Din păcate, în anii următori situația s-a schimbat în rău, numărul vizitatorilor scăzând considerabil, mai ales din cauza faptului că a apărut și criza sanitară, iar odată cu ea și restricțiile de călătorie.

Hotelierii de la noi speră ca 2023 să fie anul în care turismul revine la viață, pe măsură ce restricțiile au dispărut, doar că speranțele lor ar putea fi acum spulberate de condițiile economice vitrege, ce-i pot determina pe oameni să fie mai ponderați în cheltuieli și să renunțe chiar definitiv la unele călătorii.

Foto: Marius Turc.

Muzeul Aurului din Brad din Hunedoara (Foto: Planiada)